dilluns, 25 de novembre del 2013

La Taxonomia de Bloom



Aquesta setmana hem treballat la Taxonomia de Bloom, que permet crear un mapa d'eines 2.0 i apps pròpi. 

Aquest nou conceptes serveix per adquirir els objectius del procés d'aprenentatge, és a dir, adquirir noves habilitats i coneixements per aplicar-ho tant a nivell pedagògic com social. 

A classe vam posar en pràctica aquest sistema, ens vam posar per grups i vam fer activitats basades en el constructivisme. Vam fer un treball col·laboratiu al Google Sites, on desenvoluparem la Taxonomia de Bloom , treballant conceptes com comprendre, recordar, analitzar, avaluar i crear. 









Sites Taxonomia de Bloom

El bon comunicador, Antoni Bassas



A classe de GITIC vam parlar sobre la figura del bon comunicador, i ens van proposar fer un treball en grup per anar-lo treballant al llarg del semestre. Nosaltres vam escollir a l'Antoni Bassas, perquè sens dubte creiem que és un gran comunicador. Té una veu ferma i clara, transmet un missatge concís i coherent, i sap com captar l'atenció del públic. 

El treball consisteix en fer un seguiment i anàlisi sobre la seva tasca. Explicant la seva presència a la xarxa, els mitjans on apareix comunicant, el seu estil i els temes que desenvolupa. Tota aquesta informació recopilada l'anem penjant al nostre Google Sites.  



Sites Antoni Bassas


Les xarxes socials, Twitter




El Twitter és un servidor que permet llegir i enviar missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters anomenats tuits(de l'anglès tweet, piulada). 

Aquestes actualitzacions es mostren a la pàgina de perfil de l'usuari, així com al perfil d'aquells que han decidit seguir aquest usuari. Així mateix, el creador del tuit pot decidir si aquest serà restringit, per tal que només el puguin veure els qui siguin al seu cercle d'amics, o bé permetre-hi l'accés a tots els usuaris, que és l'opció per defecte.


Per tal de seguir les actualitzacions que li interessin, l'usuari hi pot accedir des de la web de Twitter (twitter.com), mitjançant missatgeria instantània, SMS, RSS i correu electrònic. Es calcula que es publiquen uns 130 milions de piulades al dia.


Ho trobo una eina interessant per a comunicar amb immediatesa qualsevol fet amb aquells a qui pugui interessar, així com per assabentar-nos d'allò que ens pugui semblar rellevant. El seu ús a l'aula pot ser interessant per tal de permetre als nens que es comuniquin i s'expressin sobre el material treballat a classe. La brevetat obligada pot ajudar els nens a expressar-se de forma més concisa i a sintetitzar les seves idees. 

dilluns, 4 de novembre del 2013

Reflexió de la lectura del llibre “Usos educatius del Blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents”






El llibre "Usos educatius dels blogs" versa sobre l'ús dels blogs amb finalitats educatives.  

S'identifica amb termes com edublog, blogs educatius o quaderns de bitàcola, i de fet, són nombrosos els blogs que hi ha amb aquesta finalitat. Amb aquest concepte, podem identificar situacions molt diferents, des dels blogs desenvolupats per professors i adreçats als seus estudiants fins als blogs del centres educatius que permeten obtenir informacions, passant pels blogs d'estudiants a manera de dietari personal, els blogs de les AMPA, etc.

Segons el meu parer, els blogs educatius tenen dues grans funcions. La millora del rol docent i la millora del procés d'aprenentatge (en aquest segon cas, a partir de l'ús que tant formadors com estudiants poden fer del blog).

Fa escassament quatre anys, uns quants professors pioners van començar a introduir aquests conceptes en l’àmbit escolar. L’evolució d’aquest fenomen ha estat espectacular i cada vegada són més els serveis i recursos disponibles.

Partint de la seva contextualització en la web 2.0, el blog es descriu com a sistema de gestió de continguts amb una dimensió social i comunicativa molt important. El blog és, en primer lloc, un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests i el professor per afavorir aprenentatges actius. A més, el blog permet establir comunicació amb persones i grups situats més enllà del centre educatiu.

Aquest dossier té com a finalitat considerar els seus usos i possibilitats educatives dels blogs. Per a aconseguir-ho és necessari descriure l’estructura i les opcions de la plataforma en la qual s’allotja el blog. Alhora, aquesta anàlisi es veu recolzada per una col·lecció d’experiències reals de professors i professores que l’han estat utilitzant i que expliquen els detalls de la seva aplicació didàctica.

Per fomentar-ne l’ús i animar el lector a introduir-se en la “blogosfera educativa” es recullen recursos, manuals i enllaços d’interès que el guiaran en aquest apassionant viatge.