dimarts, 24 de desembre del 2013

Article: Una escola per a tothom



L'escola inclusiva és aquella que acull tots els alumnes, sense importar-ne l'origen o discapacitat. En efecte, els infants amb una minusvalidesa, exceptuant els casos més greus, tenen el dret d'estudiar a les escoles ordinàries, amb el suport necessari per a poder desenvolupar les seves capacitats. És imprescindible, doncs, garantir una educació de qualitat i aconseguir-la per a tot l'alumnat, independentment de les seves condicions i característiques personals.

Quins són els avantatges de la inclusió educativa? L'escolarització de nens amb discapacitat és un camí lent i continu que promou la integració i la tolerància social. Indubtablement, ofereix igualtat d'oportunitats, tant formatives, com culturals i socials. Fomenta la solidaritat, empatia i respecte entre tots els alumnes, potenciant aptituds emocionals que augmenten el benestar personal i el desenvolupament del nen. A més, els infants amb diversitat funcional se senten partícips d'un projecte educatiu comú, de manera que evita el risc d’exclusió social i el fracàs educatiu.

Malauradament, la manca de recursos i les retallades han colpejat amb força el sector educatiu i les retallades fan trontollar el sistema d'inclusió. En conseqüència, les escoles cada any disposen de menys hores de personal de suport, vetlladors o tècnics d'integració, destinat a atendre aquests casos, i moltes famílies es veuen obligats a portar els seus fills a escoles especials per a discapacitats.

En conclusió, opino que tota la comunitat educativa, alumnat, professorat, famílies, així com l'administració pública ha de prendre consciència i avançar cap a una educació oberta i tolerant. Hem d'aconseguir que els col·legis s'adaptin a les necessitats individuals de cada un dels alumnes, caminant així cap a veritables escoles per a tothom.

dimarts, 10 de desembre del 2013

Content Curation

Avui hem parlat a classe de Content Curation, que podriem traduïr com a Conservació de Continguts. Podriem descriure-ho com a la acció de seleccionar, agrupar, indexar i compartir informació trobada a la xarxa.

De les eines disponibles a tal efecte, nosaltres hem conegut Scoop.it
Per poder posar-ho en pràctica i filtrar la informació que nosaltres volem, hi ha diverses eines. Nosaltres n'hem conegut una anomenada Scoop.it




Aquesta eina ens permet cercar notícies filtrant per etiquetes o paraules clau, per després fer un llistat de totes les notícies on apareix aquell mot. És una forma senzilla d'obtenir molta informació actualitzada sobre un tema determinat i seleccionar aquella que més ens interessa. La informació obtinguda es guarda en carpetes, que es distribueixen en categories.


Manual de scoop.it en castellà escrit per Carmen González

Cultura lliure i programari lliure




En contraposició al programari privat, en que l'usuari només pot accedir a les funcionalitats que el creador posa a la seva disposició, el programari lliure aboga per permetre a l'usuari accedir i modificar qualsevol part del programa, fins i tot el codi font.

Segons la definició de programari lliure, existeix una llibertat per a executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari.Aquestes llibertats es poden resumir en 4 punts fonamentals:

-La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol propòsit (llibertat 0).
-La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font es una condició prèvia per a això.
-La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2).
-La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). L'accés al codi font és una condició prèvia per a això. 


D'aquest model n'han sorgit eines tant conegudes com els sitemes operatius basats en GNU/Linux, el navegador Firefox o l'editor gràfic GIMP.


No s'ha de confondre el terme lliure amb gratuït tot i que en anglès s'usi la mateixa paraula (Free). De fet, de la mateixa manera com hi ha programari privat de franc, també hi ha programari lliure distribuït de forma comercial.




divendres, 6 de desembre del 2013

Padlet



Avui a classe hem treballat amb una nova eina 2.0, anomenada Padlet. En què consisteix? Es tracta d'un mur on qualsevol persona amb qui s'hagi compartit l 'enllaç hi pot escriure i comunicar-se. És molt útil i no cal registrar-se per emprar-la.


A l'aula la podem fer servir per:


-Per a fer una pluja d'idees

-Avaluar
-Per tal de saber quins són els coneixements previs sobre un tema nou
-Per tal d'extreure conclusions sobre un tema
-Per a implicar tot el grup a l'hora de treballar projectes
-Per a saber l'opinió dels alumnes i ajudar-nos a escullir temes que els hi interessin

Padlet. Activitat 3

Padlet. Activitat 4

dimecres, 4 de desembre del 2013

La Pissarra Digital Interactiva




Avui hem estat parlant sobre l'ús que en podem fer de les PDI a les aules. A la web edu365 podem trobar un munt d'aplicacions per a les PDI i el Notebook. L'activitat que hem realitzat a classe ha consistit en adaptar i modificar aplicacions ja creades, per a la nostra classe. 

A continuació, adjunto un enllaç on podreu veure les edicions realitzades a classe d'algunes activitats interactives amb el Notebook. 

La Maria Aragall i jo vam modificar aquesta aplicació: