dimarts, 24 de desembre del 2013

Article: Una escola per a tothom



L'escola inclusiva és aquella que acull tots els alumnes, sense importar-ne l'origen o discapacitat. En efecte, els infants amb una minusvalidesa, exceptuant els casos més greus, tenen el dret d'estudiar a les escoles ordinàries, amb el suport necessari per a poder desenvolupar les seves capacitats. És imprescindible, doncs, garantir una educació de qualitat i aconseguir-la per a tot l'alumnat, independentment de les seves condicions i característiques personals.

Quins són els avantatges de la inclusió educativa? L'escolarització de nens amb discapacitat és un camí lent i continu que promou la integració i la tolerància social. Indubtablement, ofereix igualtat d'oportunitats, tant formatives, com culturals i socials. Fomenta la solidaritat, empatia i respecte entre tots els alumnes, potenciant aptituds emocionals que augmenten el benestar personal i el desenvolupament del nen. A més, els infants amb diversitat funcional se senten partícips d'un projecte educatiu comú, de manera que evita el risc d’exclusió social i el fracàs educatiu.

Malauradament, la manca de recursos i les retallades han colpejat amb força el sector educatiu i les retallades fan trontollar el sistema d'inclusió. En conseqüència, les escoles cada any disposen de menys hores de personal de suport, vetlladors o tècnics d'integració, destinat a atendre aquests casos, i moltes famílies es veuen obligats a portar els seus fills a escoles especials per a discapacitats.

En conclusió, opino que tota la comunitat educativa, alumnat, professorat, famílies, així com l'administració pública ha de prendre consciència i avançar cap a una educació oberta i tolerant. Hem d'aconseguir que els col·legis s'adaptin a les necessitats individuals de cada un dels alumnes, caminant així cap a veritables escoles per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada