dimarts, 24 de desembre del 2013

Article: Una escola per a tothom



L'escola inclusiva és aquella que acull tots els alumnes, sense importar-ne l'origen o discapacitat. En efecte, els infants amb una minusvalidesa, exceptuant els casos més greus, tenen el dret d'estudiar a les escoles ordinàries, amb el suport necessari per a poder desenvolupar les seves capacitats. És imprescindible, doncs, garantir una educació de qualitat i aconseguir-la per a tot l'alumnat, independentment de les seves condicions i característiques personals.

Quins són els avantatges de la inclusió educativa? L'escolarització de nens amb discapacitat és un camí lent i continu que promou la integració i la tolerància social. Indubtablement, ofereix igualtat d'oportunitats, tant formatives, com culturals i socials. Fomenta la solidaritat, empatia i respecte entre tots els alumnes, potenciant aptituds emocionals que augmenten el benestar personal i el desenvolupament del nen. A més, els infants amb diversitat funcional se senten partícips d'un projecte educatiu comú, de manera que evita el risc d’exclusió social i el fracàs educatiu.

Malauradament, la manca de recursos i les retallades han colpejat amb força el sector educatiu i les retallades fan trontollar el sistema d'inclusió. En conseqüència, les escoles cada any disposen de menys hores de personal de suport, vetlladors o tècnics d'integració, destinat a atendre aquests casos, i moltes famílies es veuen obligats a portar els seus fills a escoles especials per a discapacitats.

En conclusió, opino que tota la comunitat educativa, alumnat, professorat, famílies, així com l'administració pública ha de prendre consciència i avançar cap a una educació oberta i tolerant. Hem d'aconseguir que els col·legis s'adaptin a les necessitats individuals de cada un dels alumnes, caminant així cap a veritables escoles per a tothom.

dimarts, 10 de desembre del 2013

Content Curation

Avui hem parlat a classe de Content Curation, que podriem traduïr com a Conservació de Continguts. Podriem descriure-ho com a la acció de seleccionar, agrupar, indexar i compartir informació trobada a la xarxa.

De les eines disponibles a tal efecte, nosaltres hem conegut Scoop.it
Per poder posar-ho en pràctica i filtrar la informació que nosaltres volem, hi ha diverses eines. Nosaltres n'hem conegut una anomenada Scoop.it




Aquesta eina ens permet cercar notícies filtrant per etiquetes o paraules clau, per després fer un llistat de totes les notícies on apareix aquell mot. És una forma senzilla d'obtenir molta informació actualitzada sobre un tema determinat i seleccionar aquella que més ens interessa. La informació obtinguda es guarda en carpetes, que es distribueixen en categories.


Manual de scoop.it en castellà escrit per Carmen González

Cultura lliure i programari lliure




En contraposició al programari privat, en que l'usuari només pot accedir a les funcionalitats que el creador posa a la seva disposició, el programari lliure aboga per permetre a l'usuari accedir i modificar qualsevol part del programa, fins i tot el codi font.

Segons la definició de programari lliure, existeix una llibertat per a executar, copiar, distribuir, estudiar, canviar i millorar el programari.Aquestes llibertats es poden resumir en 4 punts fonamentals:

-La llibertat per a executar el programa, per a qualsevol propòsit (llibertat 0).
-La llibertat d'estudiar com treballa el programa, i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font es una condició prèvia per a això.
-La llibertat de redistribuir còpies per a poder ajudar als vostres veïns (llibertat 2).
-La llibertat per a millorar el programa, i alliberar les vostres millores al públic, per a què tota la comunitat pugui beneficiar-se (llibertat 3). L'accés al codi font és una condició prèvia per a això. 


D'aquest model n'han sorgit eines tant conegudes com els sitemes operatius basats en GNU/Linux, el navegador Firefox o l'editor gràfic GIMP.


No s'ha de confondre el terme lliure amb gratuït tot i que en anglès s'usi la mateixa paraula (Free). De fet, de la mateixa manera com hi ha programari privat de franc, també hi ha programari lliure distribuït de forma comercial.




divendres, 6 de desembre del 2013

Padlet



Avui a classe hem treballat amb una nova eina 2.0, anomenada Padlet. En què consisteix? Es tracta d'un mur on qualsevol persona amb qui s'hagi compartit l 'enllaç hi pot escriure i comunicar-se. És molt útil i no cal registrar-se per emprar-la.


A l'aula la podem fer servir per:


-Per a fer una pluja d'idees

-Avaluar
-Per tal de saber quins són els coneixements previs sobre un tema nou
-Per tal d'extreure conclusions sobre un tema
-Per a implicar tot el grup a l'hora de treballar projectes
-Per a saber l'opinió dels alumnes i ajudar-nos a escullir temes que els hi interessin

Padlet. Activitat 3

Padlet. Activitat 4

dimecres, 4 de desembre del 2013

La Pissarra Digital Interactiva




Avui hem estat parlant sobre l'ús que en podem fer de les PDI a les aules. A la web edu365 podem trobar un munt d'aplicacions per a les PDI i el Notebook. L'activitat que hem realitzat a classe ha consistit en adaptar i modificar aplicacions ja creades, per a la nostra classe. 

A continuació, adjunto un enllaç on podreu veure les edicions realitzades a classe d'algunes activitats interactives amb el Notebook. 

La Maria Aragall i jo vam modificar aquesta aplicació:



dilluns, 25 de novembre del 2013

La Taxonomia de Bloom



Aquesta setmana hem treballat la Taxonomia de Bloom, que permet crear un mapa d'eines 2.0 i apps pròpi. 

Aquest nou conceptes serveix per adquirir els objectius del procés d'aprenentatge, és a dir, adquirir noves habilitats i coneixements per aplicar-ho tant a nivell pedagògic com social. 

A classe vam posar en pràctica aquest sistema, ens vam posar per grups i vam fer activitats basades en el constructivisme. Vam fer un treball col·laboratiu al Google Sites, on desenvoluparem la Taxonomia de Bloom , treballant conceptes com comprendre, recordar, analitzar, avaluar i crear. 









Sites Taxonomia de Bloom

El bon comunicador, Antoni Bassas



A classe de GITIC vam parlar sobre la figura del bon comunicador, i ens van proposar fer un treball en grup per anar-lo treballant al llarg del semestre. Nosaltres vam escollir a l'Antoni Bassas, perquè sens dubte creiem que és un gran comunicador. Té una veu ferma i clara, transmet un missatge concís i coherent, i sap com captar l'atenció del públic. 

El treball consisteix en fer un seguiment i anàlisi sobre la seva tasca. Explicant la seva presència a la xarxa, els mitjans on apareix comunicant, el seu estil i els temes que desenvolupa. Tota aquesta informació recopilada l'anem penjant al nostre Google Sites.  



Sites Antoni Bassas


Les xarxes socials, Twitter




El Twitter és un servidor que permet llegir i enviar missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters anomenats tuits(de l'anglès tweet, piulada). 

Aquestes actualitzacions es mostren a la pàgina de perfil de l'usuari, així com al perfil d'aquells que han decidit seguir aquest usuari. Així mateix, el creador del tuit pot decidir si aquest serà restringit, per tal que només el puguin veure els qui siguin al seu cercle d'amics, o bé permetre-hi l'accés a tots els usuaris, que és l'opció per defecte.


Per tal de seguir les actualitzacions que li interessin, l'usuari hi pot accedir des de la web de Twitter (twitter.com), mitjançant missatgeria instantània, SMS, RSS i correu electrònic. Es calcula que es publiquen uns 130 milions de piulades al dia.


Ho trobo una eina interessant per a comunicar amb immediatesa qualsevol fet amb aquells a qui pugui interessar, així com per assabentar-nos d'allò que ens pugui semblar rellevant. El seu ús a l'aula pot ser interessant per tal de permetre als nens que es comuniquin i s'expressin sobre el material treballat a classe. La brevetat obligada pot ajudar els nens a expressar-se de forma més concisa i a sintetitzar les seves idees. 

dilluns, 4 de novembre del 2013

Reflexió de la lectura del llibre “Usos educatius del Blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents”






El llibre "Usos educatius dels blogs" versa sobre l'ús dels blogs amb finalitats educatives.  

S'identifica amb termes com edublog, blogs educatius o quaderns de bitàcola, i de fet, són nombrosos els blogs que hi ha amb aquesta finalitat. Amb aquest concepte, podem identificar situacions molt diferents, des dels blogs desenvolupats per professors i adreçats als seus estudiants fins als blogs del centres educatius que permeten obtenir informacions, passant pels blogs d'estudiants a manera de dietari personal, els blogs de les AMPA, etc.

Segons el meu parer, els blogs educatius tenen dues grans funcions. La millora del rol docent i la millora del procés d'aprenentatge (en aquest segon cas, a partir de l'ús que tant formadors com estudiants poden fer del blog).

Fa escassament quatre anys, uns quants professors pioners van començar a introduir aquests conceptes en l’àmbit escolar. L’evolució d’aquest fenomen ha estat espectacular i cada vegada són més els serveis i recursos disponibles.

Partint de la seva contextualització en la web 2.0, el blog es descriu com a sistema de gestió de continguts amb una dimensió social i comunicativa molt important. El blog és, en primer lloc, un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests i el professor per afavorir aprenentatges actius. A més, el blog permet establir comunicació amb persones i grups situats més enllà del centre educatiu.

Aquest dossier té com a finalitat considerar els seus usos i possibilitats educatives dels blogs. Per a aconseguir-ho és necessari descriure l’estructura i les opcions de la plataforma en la qual s’allotja el blog. Alhora, aquesta anàlisi es veu recolzada per una col·lecció d’experiències reals de professors i professores que l’han estat utilitzant i que expliquen els detalls de la seva aplicació didàctica.

Per fomentar-ne l’ús i animar el lector a introduir-se en la “blogosfera educativa” es recullen recursos, manuals i enllaços d’interès que el guiaran en aquest apassionant viatge.

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Analitzem blocs educatius




Bloc dels nens i nenes de la Cuca Fera

En aquest bloc podem trobar les diverses activitats que fan els infants de l'escola bressol de la Cuca Fera, a través de breus explicacions, fotografies i vídeos. Les mestres expliquen als pares, quines són les activitats que els infants realitzen dia a dia.

Les activitats publicades apareixen distribuides per mesos per facilitar la recerca. Les entrades són breus però molt visuals i entenedores, sempre acompanyades de petites ilustracions.

És important esmentar que al blog es poden fer comentaris, fet que facilita la participació. També podem trobar una llista alternativa de diversos blocs que estan relacionats amb aquest,anomenats blocroll.  

Formulari amb el Google Drive

Els ordinadords portàtils i els llibres digitals a l'aula

dimarts, 1 d’octubre del 2013

El Meu Voki



El voki és un personatge virtual que serveix per tal d'apendre de forma divertida. Normalment s'utilitza en pàgines web, blogs,classe d'idiomes, etc. Podem introduir un text i ell ho repeteix. 

dilluns, 30 de setembre del 2013

Presentació del Drive




Per fer aquesta diapositiva hem utilitzat el Google Drive, un servei d'emmagatzematge d'arxius molt útil.Aquesta eina et permet crear documents, presentacions a l'instant i fulls de càlcul.Permet compartir informació amb qui vulguis i decidir si poden modificar-la o comentar-la. A més, si treballes en equip amb un mateix document, els canvis que es fan es veuen a temps real.

Les Webquest

Edu3.cat


Sabeu que és una WebQuest?

Una WebQuest és una proposta didàctica de treball guiat, que utilitza recursos d'Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiqueS. Contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza el coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte, i conté una avaluació directa del procés i dels resultats. Una eina molt necessària, útil i interessant, que ajuda a l'alumne a ampliar i desenvolupar els seus coneixements d'una manera ràpida, rigorosa, còmode i divertida.

dimarts, 24 de setembre del 2013

Presentació del blog


   

Em presento, sóc la Mireia, estudiant de primer curs d'Educació Primària de Blanquerna. Aquest no és el meu primer any universitari, sóc llicenciada en Història i també tinc el Màster d'Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic i Cultural a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Als matins treballo, i cada tarda agafo el tren cap a Barcelona per anar a la Universitat, podriem dir que la meva vida és ben normal. No obstant, sempre intento trencar amb la rutina practicant alguns dels meus hobbies o aficions preferides, com ara la lectura, anar al cinema o veure un bon film a casa, assaborir un deliciós sopar a un restaurant del centre de la ciutat, anar a ballar amb les amigues, organitzar un llarg viatge, escoltar música abans d'anar a dormir, etcètera.   

 

M'agrada viure el dia a dia amb optimisme i dinamisme, resoldre els problemes per mi mateixa, conèixer a gent nova, treballar en els meus objectius, i en definitiva gaudir dels petits plaers que ens ofereix la vida. 

   

Vaig decidir començar Educació Primària, perquè sempre ha estat una de les meves vocacions, m'interessa enormement formar part del món de l'educació, i vull contribuir i intentar millorar el futur dels nens i nenes. Ara fa poc que he començat les classes, i la meva avaluació és ben positiva. Totes les assignatures aporten coneixements útils i necessaris, Gestió de la Informació i TIC és una d'elles. Estic especialment entusiasmada amb aquesta nova matèria, perquè sens dubte és una eina essencial que ens possibilita la creació d'un espai social, permet nous processos d'aprenentatge i transmissió de coneixement. 

 

A continuació, us passo el link d'un blog sobre l'Educació i les TIC que potser sigui del vostre agrat.   http://www.educacioilestic.cat

 

Gràcies i a reveure.